Wednesday, February 20, 2008

Mumayyiz

Anak bujang aku ni dah mumayyiz ker?
apa maksud mumayyiz?
MUMAYYIZ IALAH DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA YANG BURUK DAN BAIK, YANG BERSIH DAN YANG KOTOR.

Muhammad Haris Ikram ni kira dah separa mumayyiz la:)
naper aku cakap cam ni? sbb dia dah reti beza antara yang kotor dan yang bersih:

1. tiap kali nak keluar dari toilet, aku ajar dia basuh kaki sbb takut terpijak bekas air kencing ke apa,pastu bawa keluar,nanti mama nak solat.(yang ni aku ajar dia since dia pandai jalan n masuk keluar bilik air sendiri). so menda ni dah melekat kt kepala dia.every time nak kuar dr bilik air mesti dia basuh kaki dulu, kalau dia tak basuh sendiri, mesti dia suruh aku 'ma,basuh kaki". pandai anak mama ni!!

2.kelmarin, aku mandikan dia,pastu gayung yg dia pegang jatuh, biasa kalau gayung jatuh aku mmg cepat2 akan basuh.baru letak lam baldi. bila dah jatuh dia cakap, 'mama, kotor la ma', terus basuh gayung tu n letak lam baldi.

3. semalam kami sama-sama makan roti atas sofa, masa aku nak suap kat dia,roti tu jatuh,jatuh pun kat atas sofa jerk.aku amik,nak suap kat dia,dia refuse pastu siap kata'mama, kotorrrr".aku cakapla,takper jatuh atas kerusi jer, dia jawab balik 'takleh,kotor!!!!!!!', yerla,yerla, mama buang, baru puas hati dia.ni mesti dia ingat sbb tiap kali makanan dia jatuh atas lantai,aku marah dia kutip balik n jerit "kotorrrrrrrrr!!!!".hehehehehehe.

5 comments:

Yan said...

aku pun dah ingat2 lupa la apa term mumayyiz ni.. ada yg nak kena masuk kelas agama petang lagi lepas ni..

wanie said...

bijak nye haris

farah225 said...

cik yan,
yahahaahahaha.aku pun reconfirm ngn mak aku aka ustazah

p/s: weh, aku ni anak ustazah ek?tp tak mcm anak ustazah pung!!!

wanie,
tima kasih:)

anamiraa said...

waa... bestnya anak ustazah! tak payah pi jauh2 kalau ala2 lupa hukum hakam tuh! hihihihi!

budak2 ni memang cepat tangkap. tinggal kita la nak consistent.

farah225 said...

sis ana,
tula pasal, pe2 hal rujuk jerk ngn dia.:)

yup,budak2 ni mcm span erk.kadang2 kita jerk yg underestimate diorang!!